Dalam entri kali ini Fanny akan senaraikan beberapa jenis-jenis makanan tradisi suku kaum KadazanDusun orang sabah.
Biar pun Fanny ini mix blood ( Dusun + Tagalog ) tapi sebagai kaum dusun wajar amabil tahu tradisi makanan suku kaum KadazanDusun.
Seperti yang Fanny sudah sedia maklum tentang makanan tradisi suku kaum KadazanDusun ialah :
Bosou
Bosou ini dikenali sebagai Tonsom yang wajib dihidangkan masa perayaan seperti Pesta Keamataan yang akan berlangsung setiap tahun pada Bulan May.
Bosou ini kebiasaan akan dihasilkan Ikan sungai atau daripada dagin mentah ( non-halal )
- Bosou Sada (Jeruk Ikan )
- Hinava ( Ikan Segar )
- Tuhau
- Bambangan
Bosou
Bosou ini dikenali sebagai Tonsom yang wajib dihidangkan masa perayaan seperti Pesta Keamataan yang akan berlangsung setiap tahun pada Bulan May.
Bosou ini kebiasaan akan dihasilkan Ikan sungai atau daripada dagin mentah ( non-halal )
Bosou disediakan daripada daging atau ikan Mentah.
Campurkan nasi putih, ikan atau daging (non-halal), garam, lada putih, dan buah pepaya mentah di potong dadu. Gaulkan kesemua bahan dan masukkan kedalam bekas yang bersih, tunggu 12-15hari untuk dihidangkan.
Hinava
Hinava juga merupakan salah satu hidangan tradisi suku kaum kadazandusun di sabah.
Hinava ini akan dihasilkan dengan daripada isi ikan segar yang akan dicampurkan dengan bawang merah, halia, lada padi, garam secukup rasa, limau kapas supaya isi ikan segar mudah masak.
Campurkan nasi putih, ikan atau daging (non-halal), garam, lada putih, dan buah pepaya mentah di potong dadu. Gaulkan kesemua bahan dan masukkan kedalam bekas yang bersih, tunggu 12-15hari untuk dihidangkan.
Hinava
Hinava juga merupakan salah satu hidangan tradisi suku kaum kadazandusun di sabah.
Hinava ini akan dihasilkan dengan daripada isi ikan segar yang akan dicampurkan dengan bawang merah, halia, lada padi, garam secukup rasa, limau kapas supaya isi ikan segar mudah masak.
Ini adalah hidangan yang sangat simple tidak perlu masak, sebab isi ikan segar ini akan masak dengan campuran limau kapas yang sudah diparah.
Campurkan kesemua bahan, gaul sehingga sebati dan biarkan 30minit sehingga 1jam dan hidangkan.
Tuhau
Tuhau ini sejenis tumbuhan yang boleh dimakan setelah dihasilkan secara buat sambal.
Tumbuhan yang sangat fresh dan digemari ramai orang sabah.
Hiris halus isi tuhau dan jeruk dengan campuran Limau atau cuka, garam secukup rasa, lada padi dan belaca yang sudah dibakar baru aroma yang wangi.
Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga sebati dan biarkan dalam 30minit agar rasa akan mersap.
Bambangan
Bambang ini adalah sejenis buah yang boleh dibuat jeruk. Warna dan rasa hampir sama seperti buah mangga tetapi bukan buah mangga.
Hiris isi bambangan dicampur sekali dengan biji buah bambangan yang telah diparut dam campurkan sedikit garam.
Bila kesemua bahan sudah dicampurkan dan digaul sehingga sebati, isikan kedalam botol bersih ataupun tajau kecil dan biarkan selama seminggu sebelum dimakan.
Campurkan kesemua bahan, gaul sehingga sebati dan biarkan 30minit sehingga 1jam dan hidangkan.
Tuhau
Tuhau ini sejenis tumbuhan yang boleh dimakan setelah dihasilkan secara buat sambal.
Tumbuhan yang sangat fresh dan digemari ramai orang sabah.
Hiris halus isi tuhau dan jeruk dengan campuran Limau atau cuka, garam secukup rasa, lada padi dan belaca yang sudah dibakar baru aroma yang wangi.
Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga sebati dan biarkan dalam 30minit agar rasa akan mersap.
Bambangan
Bambang ini adalah sejenis buah yang boleh dibuat jeruk. Warna dan rasa hampir sama seperti buah mangga tetapi bukan buah mangga.
Hiris isi bambangan dicampur sekali dengan biji buah bambangan yang telah diparut dam campurkan sedikit garam.
Bila kesemua bahan sudah dicampurkan dan digaul sehingga sebati, isikan kedalam botol bersih ataupun tajau kecil dan biarkan selama seminggu sebelum dimakan.
Inilah antara makanan tradisi suku kaum KadazanDusun yang wajib dihidangkan tiba masa perayaan.
Sehingga hari ini makanan tradisi ini digemari ramai dengan semua Orang sabah mahu pun bukan suku kaum KadazanDusun.
Sehingga hari ini makanan tradisi ini digemari ramai dengan semua Orang sabah mahu pun bukan suku kaum KadazanDusun.
Selamat mencuba semua.
Luv,
Fanny
Makanan kebanggan orang kadazandusun 😍
ReplyDeleteMakanan kegemaran sy ni. Orang sabah ba ni..😆😋😋
ReplyDeletesedap2 ni ayamaaa 😍😍
ReplyDeleteMasam-masam terus air liurrr 😍
ReplyDeleteTelan liurrrrr astaga hahaa
ReplyDeleteMaigaddd!!! Semua sedap
ReplyDeleteWowww info baru hehe
ReplyDeleteSatu jak sy makan. Hinava. Yg lain tidak. Hahaha
ReplyDelete