Hello semua pembaca setia entri Fanny. Untuk Entri kali ini Fanny mahu kongsikan bagaiman Fanny Berjaya menyediakan menu dan memasak ayam butter.
Sebelum ini Fanny Memang suka masak tapi Fanny tidak pandai memasak butter ayam, udang dan sebagainya.
Sampai 1 masa Fanny nampak kawan Fanny masak Udang Butter. Disana Fanny Pun minta PM cara masak dan menu penyediaan butter. Fanny Cuba ikut menu yabg di beri Finally Fanny pun makin fasih dengan memasak ayam masak butter dan berani berkongsi idea 😉
Mari kita lihat bahan-bahan yang digunakan untuk memasak ayam butter dan cara memasak.
Bahan bahan:
2 keping ayam ( Tidak kira bahagian paha & dada )
2 Ulas bawang putih - cincang
1/2 bawang besar - hiris halus
2 sb butter Lite
2 chili padi - cincang
1 pelepah daun kari
230 ml susu cair - ikut kepekatan yang disukai
Secubit serbuk meggie cukup rasa
Garam
Serbuk lada hitam
Bahan perap:
1 sk garam
2 sk serbuk kari
Bahan Celup :
2 sb tepung gandum/tepung jaggung
Cara cara:
Perap ayam dengan bahan perap selama
30minit. Dan celup ayam dengan tepung gandung yang kering. Goreng ayam sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Panaskan kuali dengan butter Lite. Tumis chili padi dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih.
Masukkan secubit meggie cukup rasa, serbuk lada hitam, dan garam secukupny.
Masukkan ayam yang sudah digoreng tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, boleh tambah susu cair mengikut cita rasa sendiri.
Selamat mencuba.
Sebelum ini Fanny Memang suka masak tapi Fanny tidak pandai memasak butter ayam, udang dan sebagainya.
Sampai 1 masa Fanny nampak kawan Fanny masak Udang Butter. Disana Fanny Pun minta PM cara masak dan menu penyediaan butter. Fanny Cuba ikut menu yabg di beri Finally Fanny pun makin fasih dengan memasak ayam masak butter dan berani berkongsi idea 😉
Mari kita lihat bahan-bahan yang digunakan untuk memasak ayam butter dan cara memasak.
Bahan bahan:
2 keping ayam ( Tidak kira bahagian paha & dada )
2 Ulas bawang putih - cincang
1/2 bawang besar - hiris halus
2 sb butter Lite
2 chili padi - cincang
1 pelepah daun kari
230 ml susu cair - ikut kepekatan yang disukai
Secubit serbuk meggie cukup rasa
Garam
Serbuk lada hitam
Bahan perap:
1 sk garam
2 sk serbuk kari
Bahan Celup :
2 sb tepung gandum/tepung jaggung
Cara cara:
Perap ayam dengan bahan perap selama
30minit. Dan celup ayam dengan tepung gandung yang kering. Goreng ayam sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Panaskan kuali dengan butter Lite. Tumis chili padi dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih.
Masukkan secubit meggie cukup rasa, serbuk lada hitam, dan garam secukupny.
Masukkan ayam yang sudah digoreng tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, boleh tambah susu cair mengikut cita rasa sendiri.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment